HTML

Home

Új regényt írok Meyer rajongóknak és egyéb értelmes embereknek, akik szoktak olvasni. Itt figyelemmel követheted ahogy haladok vele.

Friss topikok

LOVESSENCE BLOG a szombathelyi TV-ben

2011.01.04. 16:37 Lovessence

http://www.sztv.hu/hirado/hirado---december-16

Kb 3 percnél kezdődik :-)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bosnyakviktoria.blog.hu/api/trackback/id/tr82560305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Twilight-addenda · http://twilight-addenda.blogspot.com 2011.01.04. 21:03:48

Szia, Viki!

Gratula hozzá!

Éppen ma gondolkodtam el rajta, hogy miért szeretik a "fiatalok" a "mai" bestsellereket a kötelező irodalom helyett, de nem kezdem el leírni a gondolataimat, mert reggelig fejtegetném a dolgot. Az alapvető ok szerény véleményem szerint, hogy a mai regények a jelenben játszódnak és azonnal el tudják az olvasók helyezni az időben és a térben a történetet, nem kell hozzá "bevágniuk" 3-4 törikönyv anyagát, hogy "képben" legyenek. Meg nem kell a relatíve régies nyelvezettel és társadalmi viszonyokkal, elvárások értelmezésével megküzdeniük, hiszen az esetek nagy részében az irodalmi hűség miatt, kis túlzással, sokszor középkori nyelvezetű szövegeket kénytelenek az olvasók értelmezni, ami már túl sok a mai korban felállított elvárások tetejében. Ezért, ha már olvasni kell/támad kedvük, akkor olyat választanak, amit értenek is egy tankönyvhegy segítsége nélkül is. Az persze más kérdés, hogyha könyvmollyá válnak, akkor már talán mindegy lesz, hogy középkori vagy mai az adott irodalmi alkotás, mert az olvasás szeretete miatt fognak olvasni, nem azért, mert KELL. Idáig viszont el kell jutni anélkül, hogy megutálnák a nyomtatott irodalmat.

A leginkább akkor borul ki nálam a bili, amikor valaki nagy Alkonyat rajongónak tartja magát, de amikor rákérdezek, hogy akkor miért ócsárolja a két főszereplőt a filmekben nyújtott alakításuk miatt, ha "ismeri" a történetet, akkor rávágja, hogy ő bizony nem olvasta a könyveket és nem is fogja, de akkor is k***a sz***k a színészek. Ilyenkor szoktam búcsúzóul azt válaszolni, hogy:

"Ha elolvasnád a könyveket, akkor nem csak néznéd a filmet, hanem látnád/értenéd is, és rájönnél, hogy szenzációs tehetségű színészek játszák benne a karaktereket, akik szinte belebújnak a szereplők bőrébe, nem csak játszák a szerepet, hanem szinte átélik."

Ekkor szokott némaság lenni a válasz és ekkor szoktam elszomorodni, hogy megint egy vaskalapos könyvutálóval futottam össze, pedig ha a "kedvenc filmem" nem bír rávenni arra, hogy elolvassam az alapjául szolgáló történetet, akkor semmi. :-((((

Bevallom, én is előbb a filmet láttam és annak hatására vetettem rá magam a könyvekre, mert nem értettem a rengeteg "pofavágást" a filmben, viszont nem ítélkeztem a színészekről addig, míg a könyveket el nem olvastam. Addigra viszont rájöttem, hogy nem a színészek rosszak, hanem a történet 60%-a "fejben" zajlik, amit egyszerűen csak mimikával lehet valahogy visszaadni a vásznon, vagy narrátoros természetfilm lesz a sztoriból. Ennek ellenére vallom, hogy nem nagyon lehetett volna jobban megcsinálni a filmeket, csak talán annyiban, hogy nem kellett volna engedni a stúdió felé a rendezőnek(persze, akinél a pénz, az diktál) az ügyben, hogy a nézettség és a látvány oltárán feláldozzák a történeti hűséget. Ilyen szempontból az Alkonyat volt a legjobb, hiszen az még tudtommal úgy készült, hogy az is jó lesz, ha behozza a gyártási költségeket.

Ellenben, hála a sorsnak van néhány rugalmas gondolkodású irodalomtanár, aki nyitott a diákok által szeretett/előnyben részesített dolgok felé és hajlandóak rugalmasan kezelni a kérdést, így aztán érdekes dolgok tudnak történni egyik-másik iskolában. Meg egy kicsit mélyebben értelmezve a könyveket, nem csak szemellenzősen nézve, mint egyik-másik "irodalomkritikus", kiderül, hogy mire is tanítanak az Alkonyat könyvek a "felszínes fantasy történet" helyett, amit állítanak róla?

Bella felől: önfeláldozás, merjünk vállalni döntéseket az életben, azok minden következményével együtt, és kiállni a vállalt döntéseinkért. Bátran felvállalni az igazi érzelmeinket, akkor is, ha talán "megégetjük" magunkat.

Mondhatnám, hogy Edward felől, de ez az egész Cullen klánra igaz, mégpedig legképletesebben szólva egy idézettel(nem biztos, hogy szó szerint lesz, mert kölcsön van adva a könyvem):

"Attól, hogy valamilyen lapokat osztott nekünk az élet, még nem kell azokat elfogadnunk. Szörnyeteggé váltunk, de attól még nem kell szörnyetegként élnünk." Vagy, valami ilyesmi.

Te jó ég, hogy belelendültem mégis!

Bocsánatot kérek, de elég érzékennyé váltam a témára az utóbbi időben.

Remélem, nem moderáltok ki.

Üdvözlettel:

T-A

Lovessence 2011.01.04. 23:27:29

@Twilight-addenda:
Hű, micsoda tűz!
Ha majd a LOVESSENCE-nek csak tized ilyen szószólója leszel, már boldog leszek.
Csak jussunk el oda, hogy a belőle készült amerikai filmet kell védened! :-)
Egyébként mindenben tök igazad van. De, hogy ne kapj idegösszeomlást, javaslom, hogy ilyenkor tartsd szem előtt azt a sok tízezer embert, akik a film után tényleg megvették a könyvet. Ők a lényeg, és éppen miattuk szeretném a LOVESSENCE-et olyan jóra megírni, hogy elégedettek legyenek vele, és ne maradjanak meg egy könyves, vagy egy sorozatos olvasóknak. Ezért persze a KÖnyvmolyképző is irtóra sokat tesz.
Puszi

Twilight-addenda · http://twilight-addenda.blogspot.com 2011.01.05. 23:07:30

@Lovessence:

Pedig, még visszafogtam magam. Szívem szerint némelyik okostojást orrba vágnám, amikor logikus érvekkel szemben is csak a "hülyeséget" szajkózzák, de azért ők a "f***agyerekek"!

Nyugi, idegösszeomlást nem fogok kapni, meg agyvérzést se, csak iszonyatosan bosszant a rengeteg "filmrajongó" fafejű hozzáállása az "Akkor se olvasok, ha lelőnek érte!" címmel, de azért, ők tudják ki a jó színész(nő), meg melyik film van könyv hűen elkészítve. Lósz***t se tudnak, már elnézést! Egyébként az összes olyan embernek, aki tehetségtelennek meg bénának tartja K.S.-t(Robot is, meg Tay-t is csípem, meg úgy általában az egész Alkonyatos színészgárda tökéletes, kivétel nélkül, de azért Kris áll a legközelebb a szívemhez:-)) annak melegen ajánlom, hogy nézze meg a The Cake Eaters-ben. Annak ellenére, hogy tudom, hogy makkegészséges Kris, férfi létemre elbőgtem magam annak a filmnek a végén. Lehet szenzációs a forgatókönyv, lehet csúcs a rendező, de ha a színész nem tudja átadni a karaktert, nem tudja velünk elhitetni, hogy a szerep szerinti személy ő maga, akkor csőd az egész. Tájékoztatásul közlöm mindenkivel, hogy az a film közvetlenül a Welcome To The Rileys(WTTR) és az Alkonyat előtt készült 2007-ben. Nem tévedek, a WTTR-t 2007-ben forgatták, nem pedig most! Csak most mutatják be, mert James Gandolfininek akkoriban kezdett már lefelé ívelni és már nem lehetett eladni a nevével a filmet, most viszont Kris lett "húzónév" a filmszakmában. Egyébiránt tudtommal Donald Sutherland ajánlására kérték fel a WTTR beli szerepre Kris-t. D.S. ugyanis el volt kápráztatva az akkor 16! éves Kris alakításától a Kegyetlen fajban. Állítólag a Twilight filmek forgatásain is volt egy-két kiakasztó húzása Krisnek, amikor a rendező azt mondta, hogy "Tökéletes a jelenet, köszönöm!" ő kiverte a hisztit, hogy sz*r az egész és még minimum 10x vették újra mire ő is ráhagyta. Maximalista a drágám, na!

Bocsánat az off-olásért, de az előzőek után ez még kikívánkozott belőlem! Meg még mennyi minden kikívánkozna, de ki fogtok tiltani innen, most már!

Biztosíthatlak róla, hogy az eddigiek alapján a Lovessence is hasonló védőbeszédre számíthat tőlem, ha valaki le meri szólni! Azt már bátran merem állítani, hogy kezdem megismerni a billentyűzet másik oldalát és van némi sejtésem arról, hogy az élvezet ellenére milyen baromi nehéz is alkotó munkát végezni, ha nincs az embernek egy perc nyugta sem. A magam részéről csak a ráhangolódás az írásra egy jó 5 perces szeánsz. Valami folyékony, valami rágcsa, valami hozzáillő zene, majd kb. 2 oldal visszaolvasása az előzményekből és ha bármi megzavar közben, akkor vissza a startvonalra, puff neki.

További jó munkát!

T-A
süti beállítások módosítása